HR EN

Play Your Airport Challenge
in Zagreb 2024

REGISTER HERE

Prtljaga

Koji je dozvoljeni broj komada prtljage i njezine težine prilikom putovanja?
Detaljne informacije o dozvoljenom broju komada, dimenzijama i težini prtljage potrebno je tražiti izravno od zrakoplovne kompanije s kojom planirate let. Težina ručne prtljage ne bi smjela prelaziti 8 kg.
Koje se stvari ne smiju unositi u zrakoplov?
Zakonom je zabranjeno nošenje opasnog materijala u predanoj i u ručnoj prtljazi. U takve materijale spadaju eksplozivi, lako zapaljive tekućine, radioaktivni materijali i otrovi, napunjeno oružje, plinovi pod tlakom te sredstva protiv korozije i oksidiranja.

Više informacija
Kolika je količina dozvoljene tekućine u predanoj prtljazi?
Količina tekućine koju možete unijeti u zrakoplov upakiranu u predanoj prtljazi nije određena jedinstvenim pravilom, već ovisi o pravilima svakog pojedinog zrakoplovnog prijevoznika. Stoga Vam preporučamo da izravno  kontaktirate zrakoplovnog prijevoznika s kojom planirate putovanje.
Kolika je količina dozvoljene tekućine u ručnoj prtljazi?
U ručnoj prtljazi možete ponijeti ograničene količine tekućina, gelova i želatinoznih tvari. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice nadalje moraju biti zapakirane u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1l. Svaki putnik može ponijeti samo jednu takvu vrećicu.
Smijem li u ručnoj prtljazi imati lijekove koji su mi potrebni za vrijeme putovanja te moram li imati liječničku potvrdu?
Preporuka osoblja koje obavlja zaštitni pregled putnika i ručne prtljage je nošenje liječničke dokumentacije ili povijesti bolesti iz koje se može iščitati propisana terapija. Lijekove je dozvoljeno nositi u ručnoj prtljazi. Više informacija o unosu lijekova možete pronaći na Središnjem portalu javne uprave pod temom „Na putovanju“.
Postoji li mogućnost unosa glazbenih instrumenata u zrakoplov?
Za sve informacije vezano uz prijevoz glazbenih instrumenata potrebno je izravno kontaktirati Vašeg zrakoplovnog prijevoznika.
Koja dokumentacija je potrebna za umjetničku sliku koju namjeravam kao poklon ponijeti sa sobom u zrakoplov?  
Vaše pitanje odnosi se na poslove Carine, te Vas upućujemo da izravno kontaktirate carinske djelatnike.
Postoji li u zračnoj luci prostor za odlaganje prtljage?
Zakonski i podzakonski akti Republike Hrvatske, kojima su regulirane mjere zaštite zračnog prometa od djela nezakonitog ometanja na zračnim lukama, ne predviđaju postavljanje garderobnog prostora za odlaganje putničke prtljage na aerodromima.
Smijem li u predanoj i ručnoj prtljazi nositi hranu na putovanje?
Vaš upit se odnosi na poslove Carine.

Upućujemo Vas također da provjerite i carinske propise destinacije na koju putujete.
Koja su pravila za prijevoz sportske opreme?
Ako predajete prtljagu većih dimenzija (bicikle, daske za surfanje, opremu za ronjenje, palice za golf itd.), preporuka je u zračnu luku doći ranije kako biste navedeno na adekvatan način osigurali i predali osoblju za preuzimanje prtljage. Sportska oprema mora biti upakirana na odgovarajući način kako bi se izbjegla šteta te zadovoljila ograničenja veličine i težine prtljage zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate putovanje.
Pravila za prijevoz sportske opreme mogu se razlikovati ovisno o zrakoplovnom prijevozniku, stoga Vam preporučamo da navedeno provjerite na web stranicama prijevoznika ili ih izravno kontaktirate.
Postoji li u zračnoj luci usluga zamatanja prtljage?
Care4Bag, renomirani pružatelj usluga zaštite prtljage, smješten je u dijelu Odlazaka, 2. kat putničkog terminala, a radno vrijeme je prilagođeno redu letenja. Cijena usluge zamatanja prtljage je u rasponu od 10€ do 22€ po prtljazi, ovisno o veličini i vrsti prtljage:
· Basic zamatanje 10€
· Premium zamatanje 14€
· Specijalna prtljaga/velika prtljaga basic zamatanje 18€
· Specijalna prtljaga/velika prtljaga premium zamatanje 22€
Što se događa s prtljagom bez nadzora u zračnoj luci?
Putnička prtljaga u ZAG zračnoj luci se ni jedan trenutak ne smije ostavljati bez nadzora. To svakako uključuje i vrijeme kada predajete i kada preuzimate svoju prtljagu. Prtljaga je isključiva odgovornost putnika sve do trenutka kada tu prtljagu preuzme zaposlenik u zračnoj luci na odgovarajućem šalteru za prijavu na let (check-in šalter). Također, svaki je putnik odgovoran za svoje osobne stvari i ručnu prtljagu tijekom svog putovanja u zračnoj luci. Ostavljanje putničke prtljage ili osobnih stvari bez nadzora u zračnoj luci smatra se sigurnosnom prijetnjom, a možete se suočiti s novčanim kaznama, kaznama ili čak kaznenim prijavama ovisno o lokalnim zakonima. Najava koju ćete vjerojatno čuti u bilo kojoj zračnoj luci putem razglasa: "Molimo da svoju prtljagu ne ostavljate bez nadzora. Sva prtljaga bez nadzora će biti uklonjena iz sigurnosnih razloga." - poruka je koja se redovno emitira i u zagrebačkoj zračnoj luci.
Ostavljanje prtljage bez nadzora - čak i na nekoliko minuta - aktivira sigurnosne protokole zračne luke.