HR EN

Prtljaga

Predajte Vašu prtljagu na let!

Osigurajte jednostavnu prijavu na let 

  1. Prije dolaska u zračnu luku provjerite sa Vašim zrakoplovnim prijevoznikom ograničenja vezano uz dozvoljenu prtljagu
  2. Skinite stare oznake sa Vaše prtljage
  3. Stavite oznaku s Vašim imenom i prezimenom te adresom Vaše krajnje destinacije na prtljagu (Vašu kućnu adresu)
  4. Lijekove i vrijedne stvari nosite u Vašoj ručnoj prtljazi
  5. Prtljaga većih dimenzija predaje se na zasebnom šalteru koji se nalazi u blizini šaltera za registraciju putnika i prtljage na 2. katu putničkog terminala / Odlasci. 
 

Opasna roba

Predmeti/tvari klasificirani kao opasna roba, u zračnom prometu prevoze se prema posebnim međunarodnim propisima (Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom ICAO Doc. 9284AN/905) kojima su propisani određeni izuzetci od zabrane prijevoza u ručnoj i/ili predanoj prtljazi.

Iz sigurnosnih razloga opasne tvari ili predmeti su zabranjeni za prijevoz u prtljazi ili je zabranjeno nositi ih na sebi ili sa sobom. Međutim, međunarodni propisi pod određenim uvjetima dopuštaju putnicima nositi opasne predmete ili tvari bilo u ručnoj prtljazi, predanoj prtljazi ili na sebi osobno. Putnici bi trebali biti svjesni da pojedini zračni prijevoznici imaju pravo odbiti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta, a dodatna ograničenja pojedinih država (ovisno o destinaciji) mogu ograničiti ili zabraniti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta u interesu sigurnosti zračnog prometa. 

Informacije koje su objavljene o prijevozu opasnih roba u putničkom prometu su preuzete iz važećeg izdanja Propisa o opasnim robama (IATA Dangerous Goods Regulations) Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA - International Air Transport Association):

Za više pojedinosti o prijevozu opasnih roba molimo Vas obratite se vašem zračnom prijevozniku najmanje 24h prije dana određenog za putovanje. Zračni prijevoznik ima pravo ne prihvatiti određene predmete na prijevoz.

 

Zabranjeni predmeti u prtljazi

Provjerite imate li u svojoj prtljazi zabranjene predmete

U cilju zaštite putnika i civilnog zrakoplovstva uvedena su ograničenja koja se odnose na unos pojedinih predmeta u zrakoplov!

Prije dolaska u zračnu luku informirajte se i saznajte što možete ponijeti u ručnoj prtljazi u kabinu zrakoplova, a što u predanoj prtljazi tj. prtljazi koju predajete u zrakoplov prilikom prijave na let. Planiranje i pravilno pakiranje prtljage može vam olakšati postupak zaštitnog pregleda te sam doživljaj zaštitnog pregleda učiniti ugodnijim. Ponekad se može dogoditi da predmeti koji su inače dozvoljeni za unos u zrakoplov, mogu biti podvrgnuti dodatnom zaštitnom pregledu ili im neće biti dozvoljen unos u zrakoplov ako uzrokuju alarm tijekom procesa zaštitnog pregleda ili na neki drugi način predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Konačnu odluku o tome hoće li predmet biti dopušten za unos ili ne donosi zaštitno osoblje na samoj točki zaštitnog pregleda.

Radi Vašeg lakšeg putovanja te ako ste u nedoumici, molimo vas da provjerite na šalteru za registraciju putnika i prtljage da li su predmeti koje želite ponijeti sa sobom u kabinu zrakoplova dozvoljeni za unos.
Dodatno vas želimo obavijestiti da određeni predmeti nisu dozvoljeni za transport ni u kabini, a niti u prtljažniku zrakoplova.

Eksplozivi, municija, zapaljive tekućine, vatromet/pirotehnika, benzin, boce s plinom, radioaktivne, korozivne ili otrovne supstance, plin suzavac, sprej za omamljivanje i slični kemijski plinovi i supstance – strogo su zabranjeni za unošenje bilo u ručnoj bilo u predanoj prtljazi.

U slučaju da namjeravate transportirati pištolj ili drugo oružje obavijestite o tome osoblje na šalteru za registraciju putnika i prtljage.

Prilikom pakiranja RUČNE PRTLJAGE vodite računa o tome da ćete pojedine predmete morati izvaditi iz prtljage zbog zaštitnog pregleda.

PRILIKOM ZAŠTITNOG PREGLEDA PUTNIKA I RUČNE PRTLJAGE PUTNIK JE OBVEZAN:

- prijaviti sve tekućine,
- izdvojiti prijenosna računala i druge elektroničke uređaje (mobitele, fotoaparate i slično),
- skinuti kaput i/ili jaknu koji će biti pregledani kao posebna komad ručne prtljage.

Budite pripravni da ćete morati skinuti jakne, kapute ili ostale veće dijelove odjeće te da sa sobom ne nosite nepotrebne dijelove odjeće.


TEKUĆINE, AEROSOLI I GELOVI – LAGs

Važno je pripremiti se za zaštitni pregled. Vodite računa da tekućine (LAGs - Liquids, Aerosols and Gels) koje nosite svedete na minimum i da zapremnina pojedine bočice nije veća od dozvoljenih 100ml.

U tekućine se ubrajaju; gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i krutih tvari, sadržaji boca po tlakom, npr. paste za zube, gelovi za kosi, pića, sirupi, parfemi, pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

Sve tekućine, aerosole i gelove (LAGs) čija zapremnina nije veća od 100 ml putnik mora prikazati u jednoj prozirnoj plastičnoj vrećici zapremnine do 1 litre koja se može ponovno zatvoriti, pri čemu je ta plastična vrećica primjereno popunjena i potpuno zatvorena. Svim tekućinama (osim lijekova i posebne hrane) čija je zapremnina veća od 100 ml nije dozvoljen unos u zrakoplov.

Plastične vrećice s tekućinama i elektroničke uređaje morate obavezno izvaditi iz prtljage te se zasebno zaštitno pregledavaju.


LIJEKOVI I POSEBNA HRANA

Lijekovi i posebna hrana (npr. dječja hrana i obroci za dijabetičare) potrebni tijekom leta (uključujući sprejeve za nos, kapi za oči, inzulin) mogu se unijeti u zrakoplov. Krajnja je odgovornost putnika da, ako se ukaže potreba prikaže dokaz za potrebom lijekova ili hrane (npr. u obliku liječničkog recepta).

Lijekovi ili hrana za djecu mogu se nositi izvan prozirne plastične vrećice, ali moraju biti prikazani odvojeno na točki zaštitnog pregleda.

Potpuna lista zabranjenih predmeta za ručnu i predanu prtljagu nalazi se na linku ispod.

Lista zabranjenih predmeta

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, upućujemo vas da kontaktirajte zrakoplovnog prijevoznika sa kojim je putovanje planirano ili agenta kod kojeg ste kupili zrakoplovnu kartu.