HR EN

Play Your Airport Challenge
in Zagreb 2024

REGISTER HERE

Zaštitni pregled

Pripremite se za zaštitni pregled!

Zabranjeni predmeti u prtljazi


Provjerite imate li u svojoj prtljazi zabranjene predmete

U cilju zaštite putnika i civilnog zrakoplovstva uvedena su ograničenja koja se odnose na unos pojedinih predmeta u zrakoplov!!!!

Prije dolaska u zračnu luku informirajte se i saznajte što možete ponijeti u ručnoj prtljazi u kabinu zrakoplova, a što u predanoj prtljazi tj. prtljazi koju predajete u zrakoplov prilikom prijave na let. Planiranje i pravilno pakiranje prtljage može vam olakšati postupak zaštitnog pregleda te sam doživljaj zaštitnog pregleda učiniti ugodnijim. Ponekad se može dogoditi da predmeti koji su inače dozvoljeni za unos u zrakoplov, mogu biti podvrgnuti dodatnom zaštitnom pregledu ili im neće biti dozvoljen unos u zrakoplov ako uzrokuju alarm tijekom procesa zaštitnog pregleda ili na neki drugi način predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Konačnu odluku o tome hoće li predmet biti dopušten za unos ili ne donosi zaštitno osoblje na samoj točki zaštitnog pregleda.

Radi Vašeg lakšeg putovanja te ako ste u nedoumici, molimo Vas da provjerite sa zrakoplovnim prijevoznikom ili agentom, kod kojih ste kupili zrakoplovnu kartu, da li su predmeti koje želite ponijeti sa sobom u kabinu zrakoplova dozvoljeni za unos ili ne.
Dodatno vas želimo obavijestiti da određeni predmeti nisu dozvoljeni za transport ni u kabini, a niti u prtljažniku zrakoplova.
Eksplozivi, municija, zapaljive tekućine, vatromet/pirotehnika, benzin, boce s plinom, radioaktivne, korozivne ili otrovne supstance, plin suzavac, sprej za omamljivanje i slični kemijski plinovi i supstance - strogo su zabranjeni za unošenje bilo u ručnoj bilo u predanoj prtljazi!

Lista zabranjenih predmeta za ručnu i predanu prtljagu nalazi se na poveznici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo ispod.

Lista zabranjenih predmeta

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, upućujemo vas da kontaktirajte zrakoplovnog prijevoznika sa kojim je putovanje planirano ili agenta kod kojeg ste kupili zrakoplovnu kartu.
 

Pakiranje osobne prtljage i priprema za zaštitni pregled


Prilikom pakiranja Vaše prtljage, bilo ona ručna prtljaga ili predana prtljaga, vodite računa o tome da ćete pojedine predmete morati izvaditi iz prtljage, zbog zaštitnog pregleda.

PRILIKOM ZAŠTITNOG PREGLEDA PUTNIKA I RUČNE PRTLJAGE PUTNIK JE OBVEZAN- prijaviti sve tekućine,
- izdvojiti prijenosna računala i druge elektroničke uređaje (mobitele, fotoaparate i slično),
- skinuti kaput i/ili jaknu, remen, ručni sat, kapu/šešir itd., koji će biti pregledani kao posebna komad ručne prtljage.


Budite pripravni da ćete morati skinuti remen, ručni sat, kapu/šešir, obuću (cipele/tenisice) kao i ostale dodatke koji će biti pregledani kao poseban komad ručne prtljage. Savjetujemo Vam da sa sobom ne nosite nepotrebne dijelove odjeće na točku zaštitnog pregleda.

!!!Osobe koje imaju ugrađen srčani elektrostimulator, obavezne su o svom medicinskom stanju obavijestiti zaštitno osoblje na točki zaštitnog pregleda prije samog pregleda tj. prije prolaska kroz metal detektorska vrata.

Tekućine, Aerosoli i Gelovi - LAGsVažno je pripremiti se za zaštitni pregled na točki zaštitnog pregleda. Vodite računa da LAGs (Tekućine, Aerosoli i Gelovi) koje nosite sa sobom su svedeni na propisani minimum i da zapremnina pojedine bočice ili spremnika nije veća od dozvoljenih 100ml ili njihov ekvivalent.

Plastične vrećice s tekućinama, aerosolima ili gelovima, koje ste prethodno spakirali u ručnu prtljagu, morate obavezno izvaditi iz ručne prtljage kako bi se zasebno zaštitno pregledali na točki zaštitnog pregleda.

U tekućine se ubrajaju; gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i krutih tvari, sadržaji boca po tlakom, npr. paste za zube, gelovi za kosu, pića, sirupi, parfemi, pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

Sve tekućine, aerosole i gelove (LAGs) čija zapremnina nije veća od 100 ml ili njihovog ekvivalenta, putnik mora prikazati u jednoj prozirnoj plastičnoj vrećici zapremnine do 1 litre koja se može ponovno zatvoriti, pri čemu je ta plastična vrećica primjereno popunjena i potpuno zatvorena.

Svim tekućinama (osim lijekova, posebne hrane i hrane za djecu) čija je zapremnina veća od 100 ml ili njihovom ekvivalentu nije dozvoljen unos u zrakoplov.
 

Lijekovi i posebna hrana


Lijekovi i posebna hrana (npr. dječja hrana i obroci za dijabetičare) potrebni tijekom leta (uključujući sprejeve za nos, kapi za oči, inzulin) mogu se unijeti u zrakoplov.

Krajnja je odgovornost putnika da, ukoliko se ukaže potreba, priloži dokumentaciju za potrebom lijekova ili posebne hrane (npr. u obliku liječničkog recepta). Za LAGs koji su vezani za dječju hranu, dijete mora biti prisutno na letu.

Lijekovi, posebna prehrana ili hrana za djecu mogu se nositi izvan prozirne plastične vrećice, ali moraju biti prikazani odvojeno na točki zaštitnog pregleda.
 

Prijevoz sportske opreme


Ako predajete prtljagu većih dimenzija (bicikle, daske za surfanje, opremu za ronjenje, palice za golf itd.), preporuka je u zračnu luku doći ranije kako biste navedeno na adekvatan način osigurali i predali osoblju za preuzimanje prtljage. Sportska oprema mora biti upakirana na odgovarajući način kako bi se izbjegla šteta te zadovoljila ograničenja veličine i težine prtljage zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate putovanje.
Pravila za prijevoz sportske opreme mogu se razlikovati ovisno o zrakoplovnom prijevozniku, stoga Vam preporučamo da navedeno provjerite na web stranicama prijevoznika ili ih izravno kontaktirate.
 

Prijevoz oružja zrakoplovom


U slučaju da namjeravate transportirati pištolj ili drugo oružje, svakako o tome obavijestite svog avioprijevoznika prilikom kupovine karte, a prilikom dolaska u zračnu luku obavijestite i osoblje na šalteru za registraciju putnika i prtljage (check-in šalteri).

Primjeri svakodnevnih predmeta u putničkoj prtljazi
 
Predmet: Dozvoljen u ručnoj prtljazi Dozvoljen u predanoj prtljazi
Vadičep NE DA
Nož (dužine oštrice duže od 6 cm) NE DA
Preklopne britve za brijanje NE DA
Škare čije oštrice premašuju dužinu od 6 cm NE DA
Skalpel NE DA
Igle za pletenje NE DA
Igle za šivanje DA  DA
Upaljač NE (4) NE (4)
Upaljač na ukapljeno gorivo (Zippo…) NE (3) NE (3)
Žigice/ Šibice NE (4) NE (4)
Žigice/ Šibice koje se mogu upaliti na bilo kojoj površini NE (5) NE (5)
Svijeća DA (2) DA
Kišobran- sklopivi DA DA
Štap za hodanje (medicinsko pomagalo) DA DA
Dječja kolica DA DA
Tekućina za kontakne leće DA (1) DA
Masažer- većih dimenzija NE DA
Aparat za brijanje sa žiletom DA DA
Žileti za brijanje NE DA

(1) Dozvoljeno u količinama većim od 100ml 
(2) Ne većeg pojedinačnog pakiranja od 100ml ili ekvivalenta u ručnoj prtljazi
(3)
 Upaljači na ukapljeno gorivo koji se mogu nadopunjavati nisu dozvoljeni u ručnoj prtljazi kao ni u predanoj prtljazi već kod osobe, ali gorivo u spremniku takvog upaljača mora biti u potpunosti upijeno. Novi, nekorišteni takvog tipa upaljači, ali bez tragova goriva unutar svojih spremnika, su dozvoljeni za prijevoz i u predanoj i u ručnoj prtljazi
(4) Jedan upaljač i jedna kutija žigica/šibica se može unijeti na avion, ali predmeti ne smiju biti u ručnoj prtljazi, niti u predanoj prtljazi već kod osobe.
(5) Žigice/Šibice koje se mogu upaliti na bilo kojoj površini


Odredbe o upaljačima koje nose putnici i posada, možete pronaći na poveznici od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo link


Primjeri tekućina, aerosola i gelova - LAGs
Predmet: Dozvoljen u ručnoj prtljazi pojedinačno pakiranje iznad 100 ml ili ekvivalent Dozvoljen u predanoj prtljazi
Razne tekućine za piće npr. voda, voćni sok, čaj, kava… NE DA
Posebna prehrana (razne vrste mlijeka, mlijeko u prahu…), lijekovi i dječja hrana DA* DA
Parfemi, toaletne vode NE DA
Pasta za zube NE DA
Džemovi NE DA
Sirup NE DA
Med, Ajvar NE DA
Sviježi sir, sirni namaz ili sir u listićima NE DA
Jogurt NE DA
Juha NE DA
Razni umaci NE DA
Jestivo ulje NE DA
Ocat NE DA
Sušeno voće DA  DA
Orašasti plodovi DA  DA
Kremasti namazi od čokolade i lješnjaka npr. Nutella…. NE DA
Smrznute tekućine NE DA

* Krajnja je odgovornost putnika da, ukoliko se pokaže potreba, priloži dokumentaciju za potrebom lijekova ili posebne prehrane (npr. u obliku liječničkog recepta). Za LAGs koji su vezani za dječju hranu, dijete mora biti prisutno na letu.

Primjeri sportske opreme
Predmet: Dozvoljen u ručnoj prtljazi Dozvoljen u predanoj prtljazi
Sportski padobran DA DA
Palice i reketi NE DA
Golf palice NE DA
Strelice za pikado NE DA
Štapovi za alpinizam i brzo hodanje NE DA
Klizaljke NE DA
Štapovi za ribolov NE DA
Velike udice za ribolov, velike role za dubokomorski ribolov NE DA
Vatreno, zračno oružje i njihove replike NE DA
Oprema za borilačke sportove
( „nunčake“, zvijezde za bacanje, borbena koplja…)
NE DA
Ronilački utezi, ronilački noževi.. NE DA
Samostreli, lukovi i strijele NE DA
„Skejtbord“ NE DA
Koplja NE DA
Alpinistički cepini i šiljci za led NE DA
Mačevi NE DA
Oprema za kampiranje (spremnici ukapljenog plina i goriva za plamenike) NE * NE *
Osobna prijevozna sredstva (Električni romobili, električni skuteri…) NE NE
*Razna kuhala pogonjena sa spremnicima na ukapljeni plin ili na tekuće gorivo su dozvoljena u predanoj prtljazi, ali spremnici plina ili ukapljenog goriva ne smiju sadržavati tragove istih. Također je preporučljivo, ukoliko koristite takvu opremu za kampiranje koja ima trajne spremnike, da spremnike goriva ili plina ispraznite od goriva ili plina par dana prije leta, te da iste spremnike držite odzračenim. Jednokratni spremnici goriva ili plina nisu dozvoljeni na letu, bili oni puni ili prazni.

Primjeri radne opreme
Predmet: Dozvoljen u ručnoj prtljazi Dozvoljen u predanoj prtljazi
Oštrica ili rezni alati veći od 6 cm NE DA
Bušilica i/ili dodatci za bušilicu NE DA
Mesarski noževi NE DA
Ručne pile za rezanje uključujući i električne ili baterijske varijante i njihove dodatke. NE DA
Čekić NE DA

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, upućujemo vas da izravno kontaktirajte zrakoplovnog prijevoznika sa kojim je putovanje planirano ili agenta kod kojeg ste kupili zrakoplovnu kartu.