HR EN

Prtljaga

Predajte Vašu prtljagu na let!

Osigurajte jednostavnu prijavu na let 

  1. Prije dolaska u zračnu luku provjerite sa Vašim zrakoplovnim prijevoznikom ograničenja vezano uz dozvoljenu prtljagu
  2. Skinite stare oznake sa Vaše prtljage
  3. Stavite oznaku s Vašim imenom i prezimenom te adresom Vaše krajnje destinacije na prtljagu (Vašu kućnu adresu)
  4. Lijekove i vrijedne stvari nosite u Vašoj ručnoj prtljazi
  5. Prtljaga većih dimenzija predaje se na zasebnom šalteru koji se nalazi u blizini šaltera za registraciju putnika i prtljage na 2. katu putničkog terminala / Odlasci. 
 

Opasna roba

Predmeti/tvari klasificirani kao opasna roba, u zračnom prometu prevoze se prema posebnim međunarodnim propisima (Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom ICAO Doc. 9284AN/905) kojima su propisani određeni izuzetci od zabrane prijevoza u ručnoj i/ili predanoj prtljazi.

Iz sigurnosnih razloga opasne tvari ili predmeti su zabranjeni za prijevoz u prtljazi ili je zabranjeno nositi ih na sebi ili sa sobom. Međutim, međunarodni propisi pod određenim uvjetima dopuštaju putnicima nositi opasne predmete ili tvari bilo u ručnoj prtljazi, predanoj prtljazi ili na sebi osobno. Putnici bi trebali biti svjesni da pojedini zračni prijevoznici imaju pravo odbiti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta, a dodatna ograničenja pojedinih država (ovisno o destinaciji) mogu ograničiti ili zabraniti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta u interesu sigurnosti zračnog prometa. 

Informacije koje su objavljene o prijevozu opasnih roba u putničkom prometu su preuzete iz važećeg izdanja Propisa o opasnim robama (IATA Dangerous Goods Regulations) Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA - International Air Transport Association):

Za više pojedinosti o prijevozu opasnih roba molimo Vas obratite se vašem zračnom prijevozniku najmanje 24h prije dana određenog za putovanje. Zračni prijevoznik ima pravo ne prihvatiti određene predmete na prijevoz.

 

Opasna roba u prtljazi

Provjerite imate li u svojoj prtljazi zabranjene predmete

Neki predmeti zabranjeni su za unošenje u kabinu zrakoplova. Da bi olakšali i ubrzali proceduru zaštitnog pregleda molimo Vas da ovakve predmete stavite u prtljagu koju predajete prilikom prijave na let.  To su, npr. pištolji (njihove replike, imitacije, pištolji igračke), noževi, škare, razne sportske palice, zapaljive i eksplozivne supstance, posude s plinom u velikim količinama, štap za pecanje, instrumenti s žicama. Radi Vašeg lakšeg putovanja, te ako ste u nedoumici, molimo Vas da provjerite na šalteru za registraciju putnika i prtljage da li su predmeti koje želite ponijeti sa sobom u kabinu zrakoplova dozvoljeni za unos.

Dodatno Vas želimo obavijestiti da određeni predmeti nisu dozvoljeni za transport ni u kabini ni u prtljažniku zrakoplova. Stoga su bilo kakvi eksplozivi, municija, zapaljive tekućine, vatromet-pirotehnika, benzin, boce s plinom, radioaktivne, korozivne ili otrovne supstance, plin suzavac, sprej za omamljivanje, i slični kemijski plinovi i supstance – strogo zabranjeni za unošenje bilo u ručnoj bilo u predanoj prtljazi. U slučaju da namjeravate transportirati pištolj ili drugo oružje, obavijestite o tome osoblje na šalteru za registraciju putnika i prtljage.