HR EN

Svjetski dan glazbe obilježio flash mob u zračnoj luci

Na Svjetski dan glazbe, koji se u više od 100 zemalja svijeta obilježava 21. lipnja s ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. Zračna luka Franjo Tuđman pridružila se obilježavanju Svjetskog dana glazbe i ugostila više od sto djece i mladih iz Udruge „Sustav orkestara djece i omladine“ (SO DO El Sistema) koji su nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere „Ero s onog svijeta“, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, oduševili brojne putnike.

Udruga „Sustav orkestara djece i omladine“ (SO DO) osnovana je 2011. godine s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih putem orkestralnog muziciranja prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu „El Sistema“. Model je 1975. godine u Venezueli pokrenuo dr. José Antonio Abreu, ekonomist, političar, glazbenik i vizionar, u želji da njime riješi brojne socijalne probleme, odnosno podari djeci smisao i radost življenja uz glazbu. Izuzetan uspjeh metode El Sistema u promjenama čitavih zajednica kroz rad s djecom s poremećajima u ponašanju, poteškoćama u razvoju, mladim ovisnicima, djecom i mladima u socijalnom riziku i riziku od siromaštva potaknuo je njezino usvajanje u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. 

„Formiranje orkestra poseban je način pokazivanja djeci kako zajednički stvarati, uzajamno pomagati i poštivati druge. Nemjerljivo sam ponosan na sve dosadašnje rezultate koje smo ostvarili u Hrvatskoj u radu s djecom i mladima, a ovaj flash mob jedan je od načina da se predstavimo publici i podsjetimo na važnost glazbe u našoj, a i njihovoj svakodnevici. Zahvaljujem zračnoj luci Franjo Tuđman što nam je ustupila prostor putničkog terminala i na trenutak postala pozornica  za naše slavljenje glazbe!“ izjavio je Jorge Ricardo Luque Perdomo, jedan od osnivača Udruge SO DO. 

U flash mobu je sudjelovalo čak 85 članova orkestra Udruge SO DO, 20 članova zbora udruge, 150 njihovih roditelja i skrbnika, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje te klaunovi Crvenih nosova klaunova doktora. Da bi sve bilo izvedeno prema planu, pobrinuo se proslavljeni redatelj Krešimir Dolenčić, koji se u projekt uključio volonterski. „Poziv Udruge SO DO prihvatio sam s velikim zadovoljstvom jer izuzetno cijenim to što rade i način na koji odgajaju našu djecu i mlade. Ljubav prema glazbi nalazi se u svakom od nas, a na nama odraslima je da djeci od malih nogu pokažemo kako da tu ljubav iskoriste na najbolji mogući način za osobni razvoj te lakše savladavanje izazova tijekom odrastanja,“ zaključio je Dolenčić.
Flash mob je održan na drugom katu novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru odlazaka i prijave za let. Nakon izvedbe završnog kola iz opere „Ero s onog svijeta“, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom.