HR EN

Snimanje / Fotografiranje

Želite snimati / fotografirati u zračnoj luci?
Snimanje/fotografiranje u sklopu užurbanih međunarodnih zračnih luka izloženo je brojnim logističkim i sigurnosnim izazovima, što znači da iako nastojimo pozitivno odgovoriti na brojne upite i omogućiti različita snimanja ili fotografiranje u sklopu prostora zračne luke, ponekad jednostavno nećemo moći udovoljiti, odnosno pozitivno odgovoriti na sve upite u tom smislu.

Svi vidovi snimanja ili fotografiranja podliježu izdavanju dozvole za snimanje, odnosno fotografiranje.
 • Upiti se razmatraju individualno
 • Potrebno je dostaviti policu osiguranja od odgovornosti prema trećoj strani u visini 1 mil. Eura
 • Nažalost, najčešće neće biti omogućeno snimanje ili fotografiranje zračne luke studentima

Općenito, potrebno je dostaviti upit u pisanom obliku najkasnije dva (2) radna dana u slučaju novinarskog izvještavanja ili četrnaest (14) dana prije planiranog snimanja za sva ostala komercijalna snimanja ili fotografiranja.

Kako bi ishodili dozvolu za snimanje, odnosno fotografiranje u sklopu zračne luke potrebno je proslijediti upit na jednu od niže navedenih e-mail adresa i dostaviti sljedeće informacije:
 • Datum snimanja/fotografiranja
 • Navesti planirano vrijeme/trajanje snimanja
 • Definirati klijenta (predstavnik, e-mail, tel., mobilni telefon)
 • Ekipa/oprema (broj, količina, vrsta)
 • Razlog snimanja
 • Definirati zone snimanja unutar zračne luke
 • Potvrdu o posjedovanju police osiguranja od odgovornosti prema trećoj strani u visini od 1 mil. Eura
 • Vaše osnovne kontakt informacije
 • Podatke potrebne za fakturiranje usluge (naziv tvrtke/agencije, OIB, sjedište tvtke, službeni predstavnik…)

Napomena: Sigurnost neće dozvoliti snimanje ni fotografiranje bez traženog odobrenja.

Iz sigurnosnih razloga i zaštite, ne možemo dozvoliti korištenje kamera na šinama ili pak provođenje snimanja kamerama i rasvjetom koja koristi kablove za kamere i rasvjetu.

Rasvjeta treba biti baterijska, snage manje od 200 watta.

Snimanja ili fotografiranja za potrebe novinarskog izvještavanja (film, radio, televizija) kao i produkcija filmova za potrebe zrakoplovnih prijevoznika isključivo, u svrhu vlastitog oglašavanje ili školovanja, se ne naplaćuju.

 

Novinarsko izvještavanje (ne-komercijalno)

Prije dolaska u zračnu luku potrebno je obavezno kontaktirati pr@zag.aero  ili nazvati PR odjel zračne luke  (01) 4562 611 ili (01) 4562 548.

 

Komercijalna snimanja/fotografiranje

Za sva komercijalna snimanja ili fotografiranje kontaktirati commercial@zag.aero

Ukoliko imate dodatnih pitanju u vezi komercijalnih snimanja ili fotografiranja kontaktirati (01) 4562 330.

Napomena: ukoliko će Vaš projekt dobiti odobrenje za provođenje komercijalnog snimanja/fotografiranja tražit će se dostava matrice procjene rizika i Izjava o  prihvaćanju odgovornosti.

Zračna luka Franjo Tuđman posjeduje kvalitetne snimke i foto arhivu koju po potrebi može ustupiti na korištenje. Ova usluga se naplaćuje, ovisno o namjeni.

Usluga fotografiranja i snimanja u komercijalne svrhe se naplaćuje po satu. Svi ostali vezani troškovi naplaćuju se zasebno. (npr. Vezani troškovi osiguranja/zaštite i sl.)
 
Potvrdu/odobrenje snimanja ili fotografiranja MZLZ izdaje po zaprimanju potvrde pisanim putem i dostavom narudžbenice e-mailom (commercial@zag.aero) najkasnije sedam (7) radnih dana prije planiranog snimanja, te po zaprimanju službenog odobrenja od strane Službe zaštite MZLZ (po provedenoj sigurnosnoj provjeri).

U trenutku kada je inicijalno projekt komercijalnog snimanja/fotografiranja u sklopu zračne luke odobren, sedam (7) dana prije planiranog snimanja/fotografiranja, potrebno je dostaviti u cijelosti ispunjenje formulare za kretanje u sklopu štićenog prostora (ukoliko je predmet snimanja unutar štićenog prostora zračne luke), skenirane preslike osobnih iskaznica (ili putovnica za strane državljane) svih sudionika snimanja/fotografiranja, kao i registracijske oznake tehničkih vozila, boju i tip vozila koja se planiraju koristiti u tu svrhu. Tu dokumentaciju potrebno je dostaviti: commercial@zag.aero i bedzevi@zag.aero
 
 
Vezani dokumenti