HR EN

Snimanje / Fotografiranje

Želite snimati / fotografirati u zračnoj luci?
Snimanje/fotografiranje u sklopu užurbanih međunarodnih zračnih luka izloženo je brojnim logističkim i sigurnosnim izazovima, što znači da iako nastojimo pozitivno odgovoriti na brojne upite i omogućiti različita snimanja ili fotografiranje u sklopu prostora zračne luke, ponekad jednostavno nećemo moći udovoljiti, odnosno pozitivno odgovoriti na sve upite u tom smislu.

Svi vidovi snimanja ili fotografiranja podliježu izdavanju dozvole za snimanje, odnosno fotografiranje.
 • Upiti se razmatraju individualno
 • Potrebno je dostaviti policu osiguranja od odgovornosti prema trećoj strani u visini 1 mil. Eura
 • Nažalost, najčešće neće biti omogućeno snimanje ili fotografiranje zračne luke studentima

Općenito, potrebno je dostaviti upit u pisanom obliku najkasnije dva (2) radna dana u slučaju novinarskog izvještavanja ili četrnaest (14) dana prije planiranog snimanja za sva ostala komercijalna snimanja ili fotografiranja.

Kako bi ishodili dozvolu za snimanje, odnosno fotografiranje u sklopu zračne luke potrebno je proslijediti upit na jednu od niže navedenih e-mail adresa i dostaviti sljedeće informacije:
 • Datum snimanja/fotografiranja
 • Navesti planirano vrijeme/trajanje snimanja
 • Definirati klijenta (predstavnik, e-mail, tel., mobilni telefon)
 • Ekipa/oprema (broj, količina, vrsta)
 • Razlog snimanja
 • Definirati zone snimanja unutar zračne luke
 • Potvrdu o posjedovanju police osiguranja od odgovornosti prema trećoj strani u visini od 1 mil. Eura
 • Vaše osnovne kontakt informacije
 • Podatke potrebne za fakturiranje usluge (naziv tvrtke/agencije, OIB, sjedište tvtke, službeni predstavnik…)

Napomena: Sigurnost neće dozvoliti snimanje ni fotografiranje bez traženog odobrenja.

Iz sigurnosnih razloga i zaštite, ne možemo dozvoliti korištenje kamera na šinama ili pak provođenje snimanja kamerama i rasvjetom koja koristi kablove za kamere i rasvjetu.

Rasvjeta treba biti baterijska, snage manje od 200 watta.

Snimanja ili fotografiranja za potrebe novinarskog izvještavanja (film, radio, televizija) kao i produkcija filmova za potrebe zrakoplovnih prijevoznika isključivo, u svrhu vlastitog oglašavanje ili školovanja, se ne naplaćuju.

 

Novinarsko izvještavanje (ne-komercijalno)

Prije dolaska u zračnu luku potrebno je obavezno kontaktirati pr@zag.aero  ili nazvati PR odjel zračne luke  (01) 4562 611 ili (01) 4562 548.

 

Komercijalna snimanja/fotografiranje

Za sva komercijalna snimanja ili fotografiranje kontaktirati commercial@zag.aero

Ukoliko imate dodatnih pitanju u vezi komercijalnih snimanja ili fotografiranja kontaktirati (01) 4562 330.

Napomena: ukoliko će Vaš projekt dobiti odobrenje za provođenje komercijalnog snimanja/fotografiranja tražit će se dostava matrice procjene rizika i Izjava o  prihvaćanju odgovornosti.

Zračna luka Franjo Tuđman posjeduje kvalitetne snimke i foto arhivu koju po potrebi može ustupiti na korištenje. Ova usluga se naplaćuje, ovisno o namjeni.

Usluga fotografiranja i snimanja u komercijalne svrhe se naplaćuje po satu. Svi ostali vezani troškovi naplaćuju se zasebno. (npr. Vezani troškovi osiguranja/zaštite i sl.)
 
Potvrdu/odobrenje snimanja ili fotografiranja MZLZ izdaje po zaprimanju potvrde pisanim putem i dostavom narudžbenice e-mailom (commercial@zag.aero) najkasnije sedam (7) radnih dana prije planiranog snimanja, te po zaprimanju službenog odobrenja od strane Službe zaštite MZLZ (po provedenoj sigurnosnoj provjeri).

Imajte na umu da se za komercijalno snimanje, video snimanje i/ili fotografiranje bilo gdje na području zračne luke naplaćuje minimalno 1.500 €. Cijena je izražena bez PDVa. Sve zahtjeve za komercijalno snimanje, video snimanje i fotografiranje mora prethodno pregledati i odobriti Međunarodna zračna luka Zagreb dd. (MZLZ).

U trenutku kada je inicijalno projekt komercijalnog snimanja/fotografiranja u sklopu zračne luke odobren, sedam (7) dana prije planiranog snimanja/fotografiranja, potrebno je dostaviti u cijelosti ispunjenje formulare za kretanje u sklopu štićenog prostora (ukoliko je predmet snimanja unutar štićenog prostora zračne luke), skenirane preslike osobnih iskaznica (ili putovnica za strane državljane) svih sudionika snimanja/fotografiranja, kao i registracijske oznake tehničkih vozila, boju i tip vozila koja se planiraju koristiti u tu svrhu. Tu dokumentaciju potrebno je dostaviti: commercial@zag.aero i bedzevi@zag.aero
 
 
Vezani dokumenti