HR EN

ZAG Covid-19 Centar za testiranje

U Zračnoj luci Franjo Tuđman moguće je obaviti brza antigen i PCR testiranja.

Lokacija: Testno mjesto nalazi se u zoni Odlazaka na 2. katu putničkog terminala, prije sigurnosnog pregleda (u blizini Registracije putnika i prtljage).

Radno vrijeme: Testno mjesto otvoreno je  svakodnevno od 4:30h do 19h (uključivo dane vikenda i blagdana)

Antigen test - uzimanje uzoraka za antigen test provodi se u vremenu od 4:30h do 19:00h, svaki dan uključivši vikend i državne blagdane. Rezultati brzog antigen testiranja na hrvatskom, njemačkom ili engleskom jeziku dostupni su putnicima fizički u roku od 15 min (podižu se u samom COVID-19 Centru za testiranje u zračnoj luci) i/ili putem e-pošte u roku 20 min od testiranja. Cijena testiranja je 250kn (s prijevodom).

PCR test – uzimanje uzoraka za PCR test provodi se isključivo radnim danom, u vremenu od 4:30h do 14h. Rezultat PCR testa možete očekivati u roku 24 - 36 sati od testiranja putem e-mail pošte. Cijena testiranja je 650kn (plus troškovi prijevoda – 150kn). 

Nije potrebna prethodna najava za testiranje, no zbog povremenih nepredvidivih povećanja broja putnika moguće je čekanje u redu. Plaćanje se obavlja na mjestu testiranja, u gotovini ili kreditnim karticama. 
 
Molimo da prije testiranja isprintate (ako je moguće), popunite obrazac i ponesete ga u zračnu luku, kako bi se cijeli postupak ubrzao.
 
Sve ostale moguće restrikcije vezano uz Vaše putovanje, molimo da provjerite izravno sa zrakoplovnim prijevoznikom sa kojim je putovanje planirano.


Razlika između antigenskih i PCR testova

Antigenski testovi često se nazivaju “brzi testovi”. Testiranje se izvodi uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati će na vašoj e-mail adresi biti već u roku od sat vremena. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. Ako je test pozitivan, osoba mora ići u izolaciju i javiti se nadležnom epidemiologu ili obiteljskom liječniku. No, iako brzi, najučinkovitiji su u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila.

PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa sličan je kao kod antigenskih testova.

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova. Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi. Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugerira da ste ili preboljeli infekciju ili da ste bili u kontaktu s virusom.

VIDEO: ZAG Covid-19 Centar za testiranje