Ubrzajte prolazak kroz zaštitni pregled

Savjetujemo Vam da sve predmete, uključujući i tekućine, gelove i sprejeve koji Vam nisu neophodni tijekom leta spakirate u prtljagu koju predajete pri registraciji na let, tzv. predanu prtljagu.

Kako biste ubrzali prolazak kroz zaštitini pregled, ljubazno Vas molimo da tekućine pakirane u kontejnere zapremine do 100 ml izdvojite u prozirnu vrećicu koju ćete odložiti u plastičnu posudu zajedno s ostalim predmetima koje unosite u kabinu zrakoplova (npr. mobitel, novčanik, sat).

Dodatno Vas molimo da skinete sakoe, jakne ili kapute, te iz ručne prtljage izdvojite prijenosna računala i ostale elektroničke naprave i također ih odložite u plastičnu posude radi dodatnog pregleda.

Sve tekućine, paste, kreme, maskare, razni kozmetički i medicinski sprejevi su dozvoljeni za unos u kabinu zrakoplova u pakiranjima zapremne ne veće od 100 ml,  moraju biti smješteni u prozirne vrećice maksimalne zapremine od 1 litre. Vrećice moraju biti prozirne s mogućnošću zatvaranja. Ukoliko nemate takve vrećice molimo Vas da se raspitate kod aerodromskog osoblja na šalterima za registraciju putnika gdje ih možete nabaviti.

Dječja hrana i lijekovi koje morate imati uvijek sa sobom su dozvoljeni za unos u kabinu zrakoplova. Kako bi ubrzali prolazak kroz zaštitni pregled molimo Vas da pripremite dokaze o potrebi njihovog korištenja (medicinsku dokumentaciju, recepte)

Sve tekućine kupljene u dućanima na zračnim lukama izvan EU ili u EU a prije prve točke pregleda karte za ukrcaj – podložne su ograničenjima, stoga preporučamo da ih stavite u prtljagu koju predajete pri registraciji na let, tzv. predanu prtljagu. Tekućine koje ste kupili u zračnoj luci u EU nakon točke pregleda karata po prvi put, smijete unijeti u zrakoplov, ali pod uvjetom da su kupljene i pakirane u specijalno zapečaćenoj i prozirnoj vrećici sa zadovoljavajućim dokazom o kupnji na dan putovanja. U Vašem je interesu da ne otvarate ovu vrećicu sve dok ne prođete zaštitni pregled na zračnoj luci na kojoj obavljate zadnje presjedanje na tom putovanju. Ukoliko putujete direktnim letom molimo Vas da ne otvarate ovu vrećicu dok zrakoplov ne uzleti.


Provjerite imate li u svojoj prtljazi zabranjene predmete

Neki predmeti zabranjeni su za unošenje u kabinu zrakoplova. Da bi se olakšala i ubrzala procedura zaštitnog pregleda molimo Vas da ovakve predmete stavite u prtljagu koju predajete kod registracije na let.  To su, npr. pištolji (njihove replike, imitacije, pištolji igračke), noževi, škare, razne sportske palice, zapaljive i eksplozivne supstance, posude s plinom u velikim količinama, štap za pecanje, instrumenti s žicama. Radi Vašeg lakšeg putovanja, te ako ste u nedoumici, molimo Vas da provjerite na šalteru za registraciju prtljage da li su predmeti koje želite ponijeti sa sobom u kabinu zrakoplova dozvoljeni za unos.

Dodatno Vas želimo obavijestiti da određeni predmeti (primjeri su na gornjoj slici) nisu dozvoljeni za transport ni u kabini ni u prtljažniku zrakoplova. Stoga su bilo kakvi eksplozivi, municija, zapaljive tekućine, vatromet-pirotehnika, benzin, boce s plinom, radioaktivne, korozivne ili otrovne supstance, plin suzavac, sprej za omamljivanje, i slični kemijski plinovi i supstance – strogo zabranjeni za unošenje bilo u ručnoj bilo u predanoj prtljazi. U slučaju da namjeravate transportirati pištolj ili drugo oružje, obavijestite o tome osoblje na šalteru za registraciju. 
 
Copyright © 2017 Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb