Česta pitanja


Zrakoplovna karta


Zanimaju me cijene zrakoplovnih karata? 
Zračna luka Franjo Tuđman radi rezervacije i prodaju karata za letove Air France, KLM, Germanwings, Air Serbia i SWISS. Šalter za prodaju karata se otvara dva sata prije predviđenog vremena polijetanja zrakoplova.
 
Kontakt za prodaju karata u MZLZ:
tel: +385 1 4562 169
mail: ato@mzlz-zagreb-airport.hr
Za informacije o cijenama zrakoplovnih karata drugih kompanija, molimo  kontaktirajte zrakoplovnog prijevoznika čiji Vas letovi zanimaju. Popis svih  zrakoplovnih prijevoznika čija se predstavništva ili prodajna mjesta nalaze u Zračnoj luci Franjo Tuđman možete pronaći na slijedećem linku.  Dodatne informacije potražite na internetskim stranicama zrakoplovnih prijevoznika. 

Prtljaga


Koji je dozvoljeni broj prtljage i njezine težine prilikom putovanja? 
Zračna luka Franjo Tuđman pruža uslugu prihvata i otpreme putnika/prtljage i u tom procesu registraciju putnika obavlja prema pravilima zrakoplovnih kompanija. Detaljne informacije o težini prtljage potrebno je tražiti izravno od zrakoplovne kompanije s kojom planirate let. Najčešće, dozvoljena težina prtljage koju predajete na šalteru za registraciju putnika ovisi o krajnjoj destinaciji i o klasi u kojoj  putujete. Tako je za poslovnu klasu, primjerice, najčešća dozvoljena težina 30 kg, a za ekonomsku klasu  20 kg. Težina ručne prtljage ne bi smjela prelaziti 8 kg.
 
Koje se stvari ne smiju unositi u zrakoplov? 
Zakonom je zabranjeno nošenje opasnog materijala u prijavljenoj i u ručnoj prtljazi. U takve materijale spadaju eksplozivi, lako zapaljive tekućine, radioaktivni materijali i otrovi, napunjeno oružje, plinovi pod tlakom te sredstva protiv korozije i oksidiranja. Više informacija u rubrici Opasna roba 
 
Kolika je količina dozvoljene tekućine u prtljazi koja se predaje na check-inu tj. koja ide u prtljažni prostor zrakoplova? 
Količina tekućine koju možete unijeti u zrakoplov upakiranu u predanoj prtljazi nije određena jedinstvenim pravilom, već ovisi o pravilima svakog pojedinog zrakoplovnog prijevoznika. Stoga Vam preporučamo da kontaktirate zrakoplovnu kompaniju s kojom planirate putovanje, a na našim web stranicama u rubrici Zrakoplovni prijevoznici ćete pronaći njihov popis i kontakte (brojeve telefona ili e-mail adrese). 
 
Kolika je količina dozvoljene tekućine u ručnoj prtljazi? 
U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u
bočice (tube ili sl.) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice nadalje moraju biti zapakirane u
prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l
(otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti samo jednu takvu vrećicu.
 
Smijem li u ručnoj prtljazi imati inhalator i lijekove (tablete) koji su mi potrebni za vrijeme putovanja?  Moram li ponijeti liječničku potvrdu za lijekove koje koristim?  
Preporuka osoblja koje obavlja zaštitni pregled putnika i ručne prtljage je nošenje liječničke dokumentacije ili povijesti bolesti iz koje se može iščitati propisana terapija. Inhalator i tablete dozvoljeno je nositi u ručnoj prtljazi. Više informacija o unosu lijekova možete pronaći na Središnjem portalu javne uprave pod temom „Na putovanju“.
 
Mogu li i kako ponijeti glazbene instrumente u zrakoplov? 
Za sve informacije vezano uz prijevoz glazbenih instrumenata potrebno je izravno kontaktirati zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate put.


Je li mi potrebna dokumentacija za umjetninu ukoliko namjeravam kao poklon, ponijeti umjetničku sliku?   
Vaše pitanje odnosi se na poslove Carine, pa preporučujemo da kontaktirate izravno njihove djelatnike. 
Može li se u zračnoj luci umotati prtljaga u zaštitnu foliju, koja je cijena te usluge i gdje se točno može obaviti?
U Zračnoj luci Franjo Tuđman postoji uređaj za zamatanje prtljage u zaštitnu foliju, a nalazi se ispred šaltera za registraciju putnika. Cijena te usluge iznosi 40 kn, odnosno 6 EUR.
 
Postoji li u zračnoj luci prostor  za kratkoročno ili dugoročno odlaganje prtljage?
Zakonski i podzakonski akti Republike Hrvatske, kojima su regulirane mjere zaštite zračnog prometa od djela nezakonitog ometanja na zračnim lukama, ne predviđaju postavljanje garderobnog prostora za odlaganje putničke prtljage na aerodromima. 

Zaštitni pregled putnika i ručne prtljage


Trebam li nositi sa sobom liječničku dokumentaciju ukoliko sam imao/la određenu operaciju te mi je umetnuta metalna pločica i vijci? 
Preporuka  osoblja koje obavlja zaštitni pregled putnika i ručne prtljage je nošenje liječničke dokumentacije. U Zračnoj luci Franjo Tuđman nećete imati problema pri prolasku kroz detektor (tzv. body-check) ali bi Vam ona mogla poslužiti na ostalim zračnim lukama, pogotovo ukoliko se radi o inozemstvu i ako Vaše putovanje uključuje više destinacija.   

Zanima me postoji li poseban protokol za prolazak trudnica kroz detektore prije ulaska u zrakoplov? Jesu li neki od detektora štetni za trudnice?
Metal detektorska vrata kao i sva ostala oprema koja se koristi pri zaštitnom pregledu je bezopasna za zdravlje trudnica.

Koliko ranije je potrebno doći u zračnu luku prije leta? 
Vrijeme ukrcaja ovisi o destinaciji na koju letite. Ukoliko letite na domaćim linijama, u zračnoj luci trebate biti 90 minuta prije predviđenog polijetanja zrakoplova. Ukoliko letite na međunarodnim linijama, u zračnoj luci trebate biti 120 minuta prije predviđenog polijetanja zrakoplova. Dodatne informacije pronaći ćete u rubrici Vrijeme prijave.


Putni dokumenti i pomoć prilikom putovanja


Koji dokumenti su mi potrebni za putovanje?
Vaš upit se odnosi na poslove MUP-a  pa sugeriramo da njih izravno kontaktirate.  
 
Je li moguće dobiti pomoć i asistenciju prilikom putovanja starije osobe ukoliko putuje bez pratnje? 
Moguće je zatražiti i osigurati takvu vrstu pomoći. Prijavu vršite prilikom rezervacije karte, izravno kod zrakoplovnog prijevoznika.   

Pod kojim uvjetima je dozvoljeno samostalno putovanje maloljetne osobe? 
Zračna luka Franjo Tuđman  pruža uslugu prihvata i otpreme putnika i prtljage, a pravila putovanja kao i dokumentaciju potrebnu za prijevoz maloljetnih osoba određuje zrakoplovni prijevoznik,  U slučaju potrebe za samostalnim putovanjem maloljetne osobe upućujemo Vas da kontaktirate zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate let.
 

Parking


Je li u Zračnoj luci Franjo Tuđman  moguće parkiranje automobila tijekom putovanja i kolika je cijena te usluge?      
Zračna luka Franjo Tuđman ima nekoliko parkirališta, lokacije na Planu parkirališta.
Sva parkirališta su otvorenog tipa, odnosno nisu natkrivena.
Na našoj web stranici, na Parking kalkulatoru možete dobiti izračun cijene parkinga koji je isključivo informativan a točan izračun možete dobiti na šalteru za naplatu parkinga koji se nalazi u putničkom terminalu.
Plaćanje možete obaviti kreditnim karticama ili gotovinom u hr kunama na šalteru za naplatu parkinga smještenom u putničkom terminalu ili na automatskim blagajnama koje se nalaze na ulazima u parkirališta.
Nije moguća prethodna rezervacija parkirališta. 

Video - nadzornim sustavom nadziru se isključivo ulazi / izlazi na parkirališta, te automatske blagajne, a posebna zaštita protiv krađe nije definirana. Unutar parkirališta vrijede sva prometna pravila. Za vrijeme parkiranja osobnih vozila na otvorenim parkiralištima Zračna luka Franjo Tuđman ne snosi odgovornost  za nestanak i oštećenje vozila. Naknada za korištenje parkirališta u slučaju gubitka kartice za ulazak na parkiralište iznosi 800,00 kn.   

Koje kreditne kartice je moguće koristiti u Zračnoj luci Franjo Tuđman?   
Trgovine i poslovnice smještene u prostoru Zračne luke Franjo Tuđman primaju sve zastupljenije kreditne kartice. 


Prijevoz do/od zračne luke


Kako je organiziran prijevoz između Zagreba i Zračne luke Franjo Tuđman?   
Informacije o izravnom autobusnom prijevozu između Zagreba i Zračne luke Franjo Tuđman dostupne su na stranici Kako do nas.
Autobusni prijevoz na spomenutoj relaciji organiziran je u suradnji s tvrtkom Pleso prijevoz. Glavni autobusni kolodvor Zagreb polazišna je stanica iz smjera Zagreba za Zračnu luku Franjo Tuđman. Iz Zračne luke Franjo Tuđman polazišna stanica za Zagreb nalazi se ispred putničke zgrade, u neposrednoj blizini međunarodnog dolaska. 
Više informacija o cijenama i voznom redu autobusa, nalaze se na službenim web stranicama Pleso prijevoza

3D interaktivna mapa putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman prikazuje točne pozicije stanica.


Kućni ljubimci


Na putovanje želim povesti kućnog ljubimca. Koja je procedura oko prijave na let te gdje mogu kupiti kartu za ljubimca? 
Vaše pitanje odnosi se na zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate let. Na našim službenim stranicama možete pronaći popis svih zrakoplovnih prijevoznika čija su predstavništva ili prodajna mjesta u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Istovremeno, preporučamo Vam da provjerite i službene stranice Središnjeg portala javne uprave a posebice dio „Putovanje s kućnim ljubimcima“. 


Posjeti Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb


Gdje mogu pronaći informaciju o mogućnosti organizacije posjeta zračnoj luci? 
Više informacija o mogućnosti posjeta organiziranih grupa Zračnoj luci Franjo Tuđman možete pronaći na našim službenim stranicama u rubrici  Posjeti Zračnoj luci.   

Je li moguće boraviti u prostoru Zračne luke Franjo Tuđman 24/7, odnosno je li  moguće da netko provede cijelu noć u zračnoj luci?
Zračna luka Franjo Tuđman otvorena je 24/7 te je moguće provesti noć u čekaonici van štićene zone, neposredno prije točke zaštitnog pregleda za osobe i ručnu prtljagu tzv. body check-a.


Cargo usluge


Zanima me postoji li služba preko koje se može poslati paket iz Zagreba koji bi me dočekao u zračnoj luci u Zadru. Paket stiže u Zračnu luku Franjo Tuđman iz New Yorka. Ukoliko postoji takva vrsta usluge, kolika je njezina cijena?
U mogućnosti smo poslati robu zrakoplovom u Zračnu luku Zadar kao domaću pošiljku (predanu na prijevoz u Zagrebu) ili kao carinsku (pristiglu iz inozemstva u Zagreb). U tom se slučaju carinjenje (ukoliko je potrebno)  i sve carinske formalnosti obavljaju u Zadru. Cijena prijevoza ovisi o težini pošiljke i njenim dimenzijama, kao i o vrsti robe koju šaljete.
Za dodatna pitanja, slobodno se obratite na:
Mail: csales@mzlz-zagreb-airport.hr
Tel: +385 1 4562 279; +385 1 4562 451; +385 1 4562 216

Naručujem pošiljku iz Kine, prodavatelj mi kaže da će  biti poslana preko BL (Bill of Landing) u Zračnu luku Franjo Tuđman, zanima me kakva je procedura kod primanja pošiljke i tko me obavještava o njezinom prispijeću ?   
Obavijest o prispijeću pošiljke u Zračnu luku Franjo Tuđman daje Odjel dokumentarnog P/O tereta i to imenovanom  primatelju na prijevoznom dokumentu, otpremniku ili krajnjem primatelju pošiljke, ukoliko otpremnik nije određen. Sve pošiljke koje dolaze u RH moraju imati prijevozni dokument (AWB-zrakoplovni tovarni list)  kao identifikator pošiljatelja i primatelja, te ukoliko je već na tom dokumentu imenovana otpremnička kuća / špediter u dolasku tada on obavještava stranku o prispijeću pošiljke. Drugi obavezan dokument u pratnji pošiljke je račun / dokument koji govori o robi, kako bi se mogao odrediti dopušten carinski postupak (uvoz u RH, provoz ili sl.)     


Zanima me gdje mogu provjeriti informacije vezane uz dospijeće pošiljke koja glasi na moje ime i prezime, te ima navedenu adresu i moj kontakt broj? 
Provjeru dospijeća pošiljke možete provjeriti u Zračnoj luci Franjo Tuđman na:
Mail: cargodoc@mzlz-zagreb-airport.hr
Tel: +385 1 4562 173  

Za pretragu dospijeća pošiljke potrebno je imati broj prijevoznog dokumenta (AIR WAYBILL - AWB). Provjeru po imenu možemo izvršiti tek nakon što pošiljka stigne u Zagreb adresirana na ime.