PREMIJER I MINISTAR HAJDAŠ DONČIĆ U POSJETU GRADILIŠTU NPT MZLZ

22.07.2015.
 Zagreb, 22. srpnja 2015. – Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, posjetili su danas gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb te izrazili zadovoljstvo napretkom radova.

Uvažene je goste uime Međunarodne zračne luke Zagreb pozdravio Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ-a te članovi Uprave David Gabelica i Hulya Sofuoglu. Nakon kružne vožnje po novoizgrađenim prometnicama oko zgrade novog putničkog terminala uslijedilo je razgledavanje unutrašnjosti zgrade.

Valja napomenuti da je dnevno na gradilištu novog putničkog terminala angažirano ukupno oko 1000 radnika pretežito hrvatske građevinske operative. Uz Viadukt, još su tri hrvatske građevinske tvrtke trenutno angažirane na projektu – Kamgrad za betonsku konstrukciju zgrade te unutarnje pregradne stijene – zidove, Zagreb Montaža Grupa za čeličnu konstrukciju krovišta i fasade te KFK Tehnika, kao izvođač radova na fasadi pročelja.

Ukupna investicija u projekt je 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal prostirat će se na 65 000 m² površine, za njegovu će se izradu  utrošiti 35 000 m³ betona, 5 000 tona armature, 2 000 tona čelične konstrukcije, dok će se krov prostirati na 35.000 m² površine, iskop je obujma 500.000 m³, na vanjske radove utrošit će se ukupno 40.000 m³ betona, a asfaltne će se površine protezati na 250 000 m².

Početkom 2015. godine završena je armiranobetonska konstrukcija Terminala, trenutno je u tijeku montaža čelične konstrukcije krovišta (70%) te je započela montaža slojeva krova te nosača fasade. Ugradnja instalacija unutar objekta ide prema planu i programu. Istovremeno se odvijaju radovi na izgradnji vanjskih prometnih površina te nabava aerodromske opreme. Do kraja 2015. godine predviđen je završetak krova i fasade Terminala.

Dovršetak radova novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb očekuje se krajem 2016. godine.
 
Copyright © 2017 Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb