Česta pitanja

Zanima me cijena zrakoplovne karte?

Međunarodna zračna luka Zagreb radi rezervacije i prodaju karata za letove Air France, KLM, EuroLot i Germanwings.Šalter za prodaju karata se otvara dva sata prije predviđenog vremena polijetanja zrakoplova.  

Kontakt za prodaju karata u MZLZ: : tel: 01 4562 169
ato@mzlz-zagreb-airport.hr  

Za informacije o cijenama zrakoplovnih karata drugih kompanija predlažemo da  kontaktirate zrakoplovnog prijevoznika čiji vas letovi zanimaju. Popis svih  zrakoplovnih prijevoznika čija se predstavništva li prodajna mjesta nalaze u MZLZ možete pronaći na našoj internetskoj stranici, zajedno s kontaktima (brojevima telefona ili e-mail adresama). Dodatne informacije možete pronaći i na internetskim stranicama zrakoplovnih prijevoznika.

Koliko je ranije potrebno doći na ukrcaj u zrakoplov?

Vrijeme ukrcaja ovisi o destinaciji na koju polazite. Ukoliko letite na domaćim linijama, na zračnoj luci trebate biti 90 minuta prije polijetanja. Ukoliko letite na međunarodnim linijama, na zračnoj luci trebate biti 120 minuta prije polijetanja. Dodatne informacije pronaći ćete na stranici vrijeme prijave.

 Koliko je vremena potrebno da bi se došlo do Međunarodne zračne luke Zagreb iz centra Zagreba?

Vrijeme dolaska iz centra grada Zagreba do Međunarodne zračne luke Zagreb ovisi o dijelu dana, uvjetima u prometu i prijevoznom sredstvu  s kojim dolazite. Ukoliko je promet uobičajene gustoće, bez zastoja, za dolazak javnim prijevozom ili osobnim automobilom iz područja centra Zagreba (Autobusni kolodvor ili Glavni željeznički kolodvor) potrebno je cca 30 - 45 min.

Kako je organiziran prijevoz između grada Zagreba i Međunarodne zračne luke Zagreb?
 

Informacije o izravnom autobusnom prijevozu između Zagreba i Međunarodne zračne luke Zagreb dostupne su na stranici: Kako do nas. Autobusni prijevoz na spomenutoj relaciji organiziran je u suradnji s tvrtkom Pleso prijevoz. Glavni autobusni kolodvor Zagreb polazišna je stanica iz smjera Zagreba za Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Iz Međunarodne zračne luke Zagreb polazišna stanica za Zagreb nalazi se ispred putničke zgrade, u neposrednoj blizini međunarodnog dolaska.

3D interaktivna mapa putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb prikazuje točne pozicije stanica. Više informacija o cijenama i voznom redu autobusa, nalaze se na službenim web stranicama Pleso prijevoza


Da li na zračnoj luci postoji odlagalište za prtljagu(poput onih na željezničkim kolodvorima)?

Zakonski i podzakonski akti Republike Hrvatske, kojima su regulirane mjere zaštite zračnog prometa od djela nezakonitog ometanja na zračnim lukama, ne predviđaju postavljanje garderobnog prostora za privremeno odlaganje putničke prtljage na aerodromima.

Koji je dozvoljeni broj prtljage i njezine težine prilikom putovanja?

Međunarodna zračna luka Zagreb pruža uslugu prihvata i otpreme putnika/prtljage i u tom procesu registraciju putnika obavlja prema pravilima zrakoplovnih kompanija. Detaljne informacije o težini prtljage potrebno je tražiti izravno od zrakoplovne kompanije s kojom planirate let. Najčešće, dozvoljena težina prtljage koju predajete na šalteru za registraciju putnika ovisi o tome u kojoj klasi putujete. Za poslovnu klasu npr. najčešća dozvoljena težina je 30kg, a za ekonomsku 20kg. Težina ručne prtljage ne bi smjela prelaziti 8 kg.

Da li u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, postoji mogućnost da se predana prtljaga umota u zaštitnu foliju i ako postoji koja je cijena te usluge i gdje se ista može realizirati?

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb postoje uređaji za omatanje prtljage u zaštitnu foliju, a nalaze se ispred šaltera za registraciju putnika. Cijena te usluge iznosi 40kn, odnosno 6 eura.

Zanima me koji su mi dokumenti potrebni za putovanje?

Vaš upit se odnosi  na poslove MUP-a te Vas molimo da po tom pitanju  kontaktirate njih izravno.

Koje se stvari ne smiju unositi u zrakoplov?


Zakonom je zabranjeno nošenje opasnog materijala u prijavljenoj i u ručnoj prtljazi. U takve materijale spadaju eksplozivi, lako zapaljive tekućine, radioaktivni materijali i otrovi, napunjeno oružje, plinovi pod pritiskom te sredstva protiv korozije i oksidiranja. Više informacija u rubrici opasni predmeti

Da li trebam donijeti potvrdu od liječnika sa sobom prilikom prolaska kroz detektor metala, jer sam imao/la operaciju ručnog zgloba, te mi je umetnuta metalna pločica i vijci, vidljiv je rez na ruci od operacije?


Preporuka  osoblja koje obavlja zaštitni pregled putnika i ručne prtljage je nošenje liječničke dokumentacije. Na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb nećete imati problema pri prolasku kroz detektor (tzv. body-check) ali bi Vam ona mogla poslužiti na ostalim zračnim lukama, pogotovo ako se radi o inozemstvu i ako Vaše putovanje uključuje više destinacija. 

Smijem li u ručnoj prtljazi imati inhalator (Ventolin)? Smiju li se lijekovi za astmatičare (u tabletama) nositi u ručnoj prtljazi? Da li moram ponijeti potvrdu od liječnika za lijekove koje koristim i koji su mi potrebni tijekom leta u inozemstvo?
 

Preporuka osoblja koje obavlja zaštitni pregled putnika i ručne prtljage je nošenje liječničke dokumentacije ili povijesti bolesti iz koje se može iščitati propisana terapija. Inhalator i tablete dozvoljeno je nositi u ručnoj prtljazi. Više informacija o unosu lijekova možete pronaći na Središnjem portalu javne uprave pod temom „Na putovanju“. 


Zanima me postoji li poseban protokol za prolazak trudnica kroz detektore prije ulaska u zrakoplov? Da li su neki od detektora štetni za trudnice?

 
Metal detektorska vrata kao i sva ostala oprema koja se koristi pri zaštitnom pregledu je bezopasna za zdravlje trudnica.

Zanima me količina dozvoljene tekućine po osobi u prtljazi koja se predaje na check-in-u tj. koja ide u prtljažni prostor zrakoplova?

Količina tekućine koju možete unijeti u zrakoplov upakiranu u predanoj prtljazi nije određena jedinstvenim pravilom, već ovisi o pravilima i toleranciji svakog pojedinog zrakoplovnog prijevoznika. Stoga Vam preporučamo da kontaktirate kompaniju s kojom planirate putovanje, a na našim web stranicama pod Zrakoplovni prijevoznici ćete pronaći njihov popis i kontakte (brojeve telefona ili e-mail adrese).

Da li i na koji način mogu ponijeti muzičke instrumente u zrakoplov?


Prema dostupnim informacijama poznato nam je da postoje muzički instrumenti koji se  smiju unijeti u putničku kabinu. Za sve informacije potrebno je izravno kontaktirati prijevoznika

Da li mi je potrebna dokumentacija za umjetninu ukoliko namjeravam na put, kao poklon, ponijeti umjetničku sliku?
 

Vaše pitanje odnosi se na poslove Carine, pa Vas stoga molimo da se po tom pitanju obratite izravno predstavnicima Carine.  

Da li je moguće dobiti pomoć i asistenciju prilikom putovanja starije osobe ukoliko putuje bez pratnje?
 

Moguće je zatražiti i osigurati takvu vrstu pomoći. Prijavu vršite prilikom rezervacije karte, izravno kod zrakoplovnog prijevoznika. 

Pod kojim uvjetima je dopušteno samostalno putovanje maloljetne osobe?


Zračna luka pruža uslugu prihvata i otpreme putnika (i prtljage), a pravila putovanja određuje zrakoplovni prijevoznik, kao i dokumentaciju potrebnu za prijevoz maloljetnih osoba, U slučaju potrebe za samostalnim putovanjem maloljetne osobe kontaktirajte zrakoplovnu kompaniju koja je Vaš prijevoznik, a dodatne informacije možete potražiti i službenim stranicama MUP-a RH 

Da li je u zračnoj luci moguće parkiranje automobila tijekom putovanja i kolika je cijena te usluge?    

         Međunarodna zračna luka Zagreb ima nekoliko parkirališta lokacije na Planu parkirališta. Korištenje parkirališnog prostora obračunava se prema cjeniku Nije moguća rezervacija parkirališta.

Video - nadzornim sustavom nadziru se isključivo ulazi/izlazi na parkirališta, te automatske blagajne, a posebna zaštita protiv krađe nije definirana. Unutar parkirališta vrijede sva prometna pravila. Za vrijeme parkiranja osobnih vozila na otvorenim parkiralištima Međunarodna zračna luka Zagreb ne snosi odgovornost za nestanak i oštećenje vozila. Naknada za korištenje parkirališta u slučaju gubitka kartice za ulazak na parkiralište iznosi 600,00 kn. 

Koje kreditne kartice je moguće koristiti u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb? 

Trgovine i poslovnice smještene u prostoru Međunarodne zračne luke Zagreb primaju sve zastupljenije kreditne kartice.


Zanima me koji su uvjeti unošenja kućnih ljubimaca u zemlju? Trenutno sam u  SAD-u i imam dvije mačke koje planiram voditi sa sobom u kabinu zrakoplova. Koje dokumente trebam ishoditi da ih mogu unijeti u avion? Da li moraju ostati u karanteni nakon slijetanja?
 

Vaše pitanje odnosi se na zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate let. Na našim službenim stranicama možete pronaći popis svih zrakoplovnih prijevoznika čija su predstavništva ili prodaja karata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Istovremeno, preporučamo Vam da provjerite i službene stranice Srednjeg portala javne uprave a posebice dio „Putovanje s kućnim ljubimcima“.

Gdje mogu pronaći informaciju o mogućnosti organizacije posjeta zračnoj luci?

Više informacija o mogućnosti posjeta organiziranih grupa Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb možete pronaći na našim službenim stranicama pod Posjeti Zračnoj luci. 

Da li je moguće boraviti u prostoru zračne luke 24/7, odnosno da li je moguće da netko provede cijelo vrijeme, do jutra, u vašoj čekaonici ako stigne kasnim zrakoplovom (oko 24sata)?


Međunarodna zračna luka Zagreb otvorena je 24/7 te je moguće provesti noć, do jutra, u čekaonici izvan štićene zone, neposredno prije točke zaštitnog pregleda za osobe i ručnu prtljagu tzv. body check-a.

Zanima me postoji li služba preko koje se može poslati paketić iz Zagreba koji bi me dočekao na zračnoj luci u Zadru. Paketić stiže na Vašu zračnu luku iz NY. Koliko ta usluga košta ukoliko postoji?

U mogućnosti smo poslati robu zrakoplovom u Zračnu luku Zadar kao domaću pošiljku (predanu na prijevoz u Zagrebu) ili kao carinsku (pristiglu iz inozemstva u Zagreb). U tom se slučaju carinjenje (ukoliko je potrebno) te carinske formalnosti obavljaju u Zadru. Cijena prijevoza ovisi o težini pošiljke i njenim dimenzijama, kao i o vrsti robe koju šaljete.

Za dodatna pitanja, slobodno obratite na tel. 01/ 4562 279, 4562 451, 4562 216 ili mmenkovic@mzlz-zagreb-airport.hr

Naručujem pošiljku iz Kine, prodavatelj mi kaže da će to biti poslano preko BL (Bill of landing) u Međunarodnu zračnu luku Zagreb, zanima me kakva je procedura kod primanje robe i tko me obavještava o prispijeću pošiljke? 

Obavijest o prispijeću pošiljke u Međunarodnu zračnu luku Zagreb daje Odjel dokumentarnog P/O tereta i to imenovanom primatelju na prijevoznom dokumentu, otpremniku ili krajnjem primatelju pošiljke, ukoliko otpremnik nije određen. Sve pošiljke koje dolaze u RH moraju imati prijevozni dokument (AWB-zrakoplovni tovarni list) kao identifikator pošiljatelja i primatelja, te ukoliko je već na tom dokumentu imenovana otpremnička kuća / špediter u dolasku tada on obavještava stranku o prispijeću pošiljke. Drugi obavezan dokument u pratnji pošiljke je račun / dokument koji govori o robi, kako bi se mogao odrediti dopušten carinski postupak (uvoz u RH, provoz ili..)  

Zanima me gdje mogu provjeriti informacije vezane uz dospijeće pošiljke koja glasi na moje ime i prezime, te ima navedenu adresu i moj kontakt broj?


Provjeru dospijeća pošiljke možete provjeriti u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb na tel + 385 1 4562 173, ili e-mail cargodoc@mzlz-zagreb-airport.hr

Za pretragu dospijeća pošiljke neophodno je imati broj prijevoznog dokumenta (AIR WAYBILL - AWB) jer svi sustavi u svijetu rade po tom ključu. Provjeru po imenu možemo izvršiti nakon što pošiljka stigne u Zagreb adresirana na ime.

Prijava na newsletter

Travelling kreativa

Zagreb

Atena Barcelona
Norwegian
KLM
BA
Air Serbia